Lekcja 9: Zamawianie jedzenia i picia

person making pasta tagliatelle

W lekcji dziewiątej zanurzymy się w smakowitej tematyce zamawiania jedzenia i picia. Dowiesz się, jak przeczytać menu, złożyć zamówienie, a także jak poradzić sobie z różnymi dietami czy alergiami. Dodatkowo nauczymy Cię, jak poprosić o rachunek i jak zostawić napiwek. Po tej lekcji poczujesz się pewniej, siedząc w kawiarni czy restauracji.

Słownictwo:

  1. Il menù – menu
  2. L’antipasto – przystawka
  3. Il primo – pierwsze danie
  4. Il secondo – drugie danie
  5. Il dolce – deser
  6. La bevanda – napój
  7. L’acqua – woda
  8. Il vino – wino
  9. La birra – piwo
  10. Il conto – rachunek
  11. Lo spuntino – przekąska
  12. La colazione – śniadanie
  13. Il pranzo – obiad
  14. La cena – kolacja
  15. Il caffè – kawa

Zwroty:

  1. Posso vedere il menù? – Czy mogę zobaczyć menu?
  2. Cosa mi consiglia? – Co Pan/Pani poleca?
  3. Vorrei ordinare… – Chciałbym/chciałabym zamówić…
  4. Posso avere il conto? – Czy mogę prosić o rachunek?
  5. Sono allergico/a a… – Jestem uczulony/uczulona na…
  6. Non mangio… – Nie jem…
  7. Mi piace… – Lubię…
  8. Non mi piace… – Nie lubię…
  9. È piccante? – Czy to jest pikantne?
  10. Che cos’è questo? – Co to jest?

Dialogi:

Dialog 1:

Kelner: Buonasera, avete prenotato? (Dobry wieczór, czy mają Państwo rezerwację?)

Klient: No, siamo in due. (Nie, jest nas dwoje.)

Kelner: Va bene, seguitemi per favore. (Dobrze, proszę za mną.)

Klient: Grazie. (Dziękuję.)


Dialog 3:

Kelner: Ecco il menù. Desiderate qualcosa da bere? (Proszę menu. Czy życzą sobie Państwo coś do picia?)

Klient: Sì, due acque, per favore. (Tak, dwie wody, proszę.)

Kelner: Subito. (Natychmiast)

Klient: Grazie. (Dziękuję)


Dialog 3:

Klient: Vorrei il secondo di pesce e un bicchiere di vino bianco. (Poproszę drugie danie z ryby i kieliszek białego wina.)

Kelner: Certamente, e per secondo? (Oczywiście, a jako drugie?)

Klient: Un dolce, la torta al cioccolato. (Ciasto czekoladowe.)

Kelner: Va bene, grazie. (Dobrze, dziękuję)

kalendarz